Трошки: Куба - дел 1

Слетуваш на аеродромот во Хавана - ист како кој било аеродром низ Европа. Одиш по тесни ходничиња и те пречекува огромна хала со дваесетина шалтери кои во прв ред имаат згодни црномурести девојки со врзани коси во пунџа. После саат време влегуваш во ходникот во малку позадниот шалтер, те пречекува малку погрда црномуреста тетка со намрштена фаца и после прегледувањето на документите и сомнителниот поглед на одговорот на прашањето „Visado?“ ти удира печат на ливче и ти вика „Bienvenida a Cuba“. И тогаш - се мести насмевка на лицето, одма потоа загриженост дали стигнал багажот (зашто нема да имаш време да го чекаш една недела во еден град) и кога сето тоа е во ред, пак насмевка зашто сфаќаш дека те двои уште една лизгачка врата од Куба.


Дополнување (октомври 2014): Игнорирајте скоро сè подолу од линијата и читајте внимателно :( 

Од пролетва има сосема нова процедура спроведена скоро во сите земји на светот за кои треба виза, односно треба да се аплицира преку агенција која ги препраќа документите во друга амбасада надвор од земјата (за нас е одговорна амбасадата во - wait for it - Варшава!) Повеќе за тоа тука.

Она што сега го дознав за постапката дојде од муабетов од твитер (и од таму е поттикнат апдејтов), па проверив и од другар кој во скоро време беше во Британија со бизнис виза (фала Д.Д.).

Постапката е следна:
  1. На сајтот visa4uk се креира акаунт, се бира тип на виза (ако е прв пат се бира за 6 месеци), се пополнува апликацијата и се плаќа за апликацијата 105€ со картичка.
    избирање на тип на виза


  2. На сајтот од агенцијата задолжена за посредување во Македонија - ge2mk, каде се закажува термин за носење на документите (системот дава кои се слободни), се плаќа €77.29 со картичка (оригинална цена е 59 британски фунти) - што значи вкупно за целата виза станува збор за 182.29€! (неспоредливо во однос на 2011-та кога се плаќаше 90€)
  3. Апликацијата се печати и со сите останати документи (добивате листа по пополнувањето на апликацијата, а може да прочитате и подолу по старо, обезбедете ги на англиски!) - бидејќи ако ве одбијат ги губите парите, соберете што е можно повеќе документи од тие што се бараат 
  4.  Одите во Соравија на 3-ти спрат во закажаниот термин со документите кои ги праќаат до Варшава каде се донесува одлуката и за ~15 работни дена ги добивате документите назад.
Со еден збор - она што го зборував порано дека се исплати да се лета до каде било низ светот преку Лондон, веќе не важи... за 200€ не мора да се мачите за виза, ќе си најдете поскап лет од друг европски град за каде нема да мора да се гњавите со документација :(

Ако сепак мора да одите баш таму, за некои детали околу документите слободно прочитајте го стариот текст подолу, додека во врска со линковите и цените држете се до она што го пишува во горниов дел на постот... среќно!

Кога ќе се спомне Куба, сите помислуваат на Кастро, пури, коктели и песочни плажи. И така е, ама Куба не е само тоа... нормално, како и сите што некогаш помислиле да отидат, ни јас не знаев многу работи за земјата освен општо-познатите работи, за политичкиот режим и дека е сиромашна земја во која има стари коли. Ама, знаев дека она што е Куба денес, многу набрзо ќе се смени откако Фидел ја предаде власта на брат му Раул... и доволно беше да одлучам дека оваа е годината да се отиде таму. Другото ќе го проследите во серија на блог-постови.

Скоро сите ме прашуваат „дај раскажи на кратко како си помина“, ама тоа е скоро невозможно... затоа одиме дел по дел, во финансиски детали ќе забегувам во „прочитај повеќе“, да помогнам некој да се осмели да отиде по моите/нашите стапки :)

*** Сите слики се од моето патување и бидејќи сум приврзаник на Криејтив Комонс, ако ги споделувате, линкајте назад на овој блог. Благодарам однапред.


Патувањата, за мене, како и за сите со кои се дружам, биле одмор со моите во Охрид, Грција, Бугарија, а кога сум била мала и на јадранското крајбрежје на Југославија на кои не се ни сеќавам... тоа била мојата замисла за патувања додека не дојдов на факултет.

Во тој период слушнав за некои организации преку кои не само што можеш да патуваш, туку можеш и да оствариш стручна пракса во некоја земја во светот... одлучив да бидам упорна и да направам сè што можам за да бидам дел од тој свет..